Äppelsenap

Idag gjorde vi senap och precis som så mycket annat denna höst så är det äppel i den.

Äppelsenap

26 g gula senapsfrön

26 g bruna senapsfrön

1 dl äppelmust

2 msk äppelmos

¾ dl äppelcidervinäger

1 tsk honung

1 tsk salt

1.5 msk rapsolja

 

Tillagning

1. Krossa senapsfrön och när knastrandet avtar tillsätt äppelmust.

2. Blanda ner äppelmos, äppelcidervinäger, salt och honung. Mixa ytterligare och tillsätt slutligen oljan. Arbeta ihop till en krämig konsistens och häll på väl rengjorda burkar.

3. Förslut noga och låt stå i kylskåp i 2–3 dagar innan du smakar av senapen.

 


Flaskning av cider

Idag var det ciderns tur att tappas på flaska.

Även denna helt utjäst men tycker att man kunde känna en svag antydan till restsötma. Detta bådar gott, så lagring ett par månader balanserar nog upp den på ett bra sätt.  Den doftade härligt av mogna äpplen och inte alls så mycket äppelmos doft som jag trodde att det skulle bli då vi använt pastöriserad äppelmust. Flaskningen var intensiv men gick bra ändå och nu har vi 14 liter cider på flaskor. Just nu i rumstemperatur för att jästa kolsyra men ska sedan ställas lite kallare för lagring. Planen är att lagra den i 6 månader, men kommer öppna en flaska efter någon månad för att ha koll på vad som händer. Första gången vi jäser cider så man behöver lära sig vad som händer under processen.  Men nu är det bara till att vänta och hoppas på att det som händer i flaskorna är bra saker.

 

champangekork med  agraff

coola korkar

Vi har fått dricka en hel del cider de senaste veckorna för att få ihop flaskor.


Flaskning av glöggen

Igår var det dags att tappa glögg på flaska.

Den var helt utjäst och det fanns verkligen ingen sötma kvar.

Av det har vi lärt oss att vinjäst inte är helt optimalt om man vill ha lite rest sötma kvar. Nästa gång blir det troligtvis en ale-jäst istället.

Men det luktade glögg och jul och smakade gott fast den var lite sur. För att söta upp den lite tillsattes pastöriserad äppelmust och jästen dödades för att förhindra kolsyrejäsning.  En flaska sprängdes när vi värmde upp glöggen men resten höll. Nu står flaskorna i kylen och ska stå där en vecka eller tv och ”mogna”. Sen ska det börja drickas glögg.

 

flasksköljare

patentkork

PBW i flaskorna så att de ska bli rena

Fina flaskor

dags att skölja flaskorna

Fina 1 liter flaskor med patentkork


Klipp

Ett klipp orkade inte göra några stordåd när man vaknar vid 04:00 och det är som en vulkanutbrott från hinken . leta upp en bit slang spruta på lite Saniclean pressa på locket och dit med slangen. torka rent. Och när man kom hem från jobbet så va det inte någon vacker syn heller.. bara till att kavla upp ärmarna och köra.


Discobryggning

Idag blev det bryggning. Blev en dunkelweizen med gotländsk rökmalt i och lite åt det starkare hållet . Om den jäser ut som den ska så landar den på 8% så en redig höst värmare.En fin gammal film om Bryggeriet Falken från 1939

(Klicka på bilden för att se filmen)Ingen bryggning i helgen :(

Har inte blivit någon bryggning i helgen , på grund av plats brist i kylen och brist på jäshinkar. Men ska snart tappa vår lager på fat så då blir en hylla ledig i kylen. Och då åker vår belgien Saison in för kallkraschning och då har man lyckats få loss 2 hinkar som det ska göras en äppelcider och en äppelglögg på lokalt producerad äppelmust nämligen från karlskrona musteri. Men har i alla fall monterat min AutoSparge från blichmann i Mlt`n, har hatt den liggandes ett år så det va väl på tiden?!

RSS 2.0

© Magnus Fransson