Karlskrona Musteri

Idag var vi på öppethus på Karlskrona musteri.
Där fick vi bland annat se hur det går till när de gör äppelmust.
För det första behövs det en hel del frukt.

De har dels egen äppelodling som självklart är helt ekologisk men tar även emot frukt från privatpersoner.
när önskad mängd äpplen hällts i en behållare så sätts "löpandebandet" igång och äpplena driv upp till näsa station
där de hamnar i denna "tunna" där det sprutas in vatten för att skölja bort eventuell grus och annat som inte hör hemma i musten.
När äpplena är rena och finnas ska de åka vidare...
...luckan öppnas...
..och äpplena transporteras till sortering...
Ruttna äpplen och löv tas bort...
.. och äpplena åker in till nästa del av musteriet.
Hät matas äpplena ner i någon form av kross där där äpplena blir krossade till små bitar.
Sen är det dags att börja pressa äpplena.
man behöver ha en "duk" där äppelmassan ska läggas.
När äppelmassan är på plats viks duken över och ett nytt lager på börjas.
3 lager klara och ett 4:e påbörjas.
6 lager är klara och det är nu dags att börja pressa äpplena.
nu har pressen kommit upp i 100 bar och det ska nu inte pressas mer eftersom musten då riskerar att bli besk eftersom kärnorna kan gå i sönder vi för högt tryck.
Jonas (ansvarig för mustningen) står vid pressen.
Kalle (ägare till karlskrona musteri) står och håller koll på tycket så att det inte blir för högt.
Till denna stora tank pumpas musten från pressen, musten får sedan vila här i några timmar innan den...
...pumpas till denna maskinen som pastöriserar musten och sedan skickar den vidare till...
...flaskfyllaren.
Sedan sätts det en kork på flaskan.
Sista stoppet är där flaskan får sin fina etikett.
-
4 flaskor redo att drickas upp ;)
Några flaskor redo för att transporteras till affär..
Den must som vi sågs pressas tappades ut innan den blivit pastöriserad så att vi skulle få smaka på den.
Musten var väldigt god då har ni vägarna förbli.
Karlskrona så tycker jag att ni ska åka in om och köpa några liter av denna goda dryck.

Nattlig bryggning

Recipe: Saison
Brewer: Sofia
Asst Brewer: Magnus
Style: Saison
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26 l
Post Boil Volume: 24 l
Batch Size (fermenter): 21.00 l
Bottling Volume: 20.00 l
Estimated OG: 1.073 SG
Estimated Color: 28.3 EBC
Estimated IBU: 29.3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 82.1 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt                   Name
2.60 kg               Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC)
1.40 kg               Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)
1.00 kg               Munich Malt - 20L (39.4 EBC)
0.50 kg               Wheat Malt, Ger (3.9 EBC)
0.50 kg               Abbey malt (40.0 EBC)
0.75 kg               Caravienne Malt (43.3 EBC)
0.10 kg               Special B Malt (354.6 EBC)
0.20 kg               Candi Sugar, Clear (1.0 EBC)
10.00 g               Pacific Gem [15.00 %] - Boil 60.0 min
10.00 g               Northern Brewer [8.50 %] - Boil 60.0 min
20.00 g               Fuggles [4.50 %] - Boil 15.0 min
30.00 g               Nelson Sauvin [12.00 %] - Boil 2.0 min
0.50 tsp              Yeast Nutrient (Boil 15.0 mins)
0.50 ml               putaflock (Boil 15.0 mins)
2.0 pkg               Belgian Saison (Wyeast Labs #3724)
Total Grain Weight: 7.05 kg
Igår var det äntligen dags att göra en ny bryggd. Det blev något som ska likna en Belgisk Sasion. Knåpade ihop ett recept av den malten som fanns hemma. Kom igång ganska sent så blev bryggning långt in på småtimmarna. jästen tillsattes klockan 2.00. Och nu står den och jäser för fullt i hallen.
--
--
Recipe: Saison
Brewer: Sofia
Asst Brewer: Magnus
Style: Saison
TYPE: All Grain
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26 l
Post Boil Volume: 24 l
Batch Size (fermenter): 21.00 l
Bottling Volume: 20.00 l
Estimated OG: 1.073 SG
Estimated Color: 28.3 EBC
Estimated IBU: 29.3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 82.1 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt                   Name
2.60 kg               Pale Malt (2 Row) UK (5.9 EBC)
1.40 kg               Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)
1.00 kg               Munich Malt - 20L (39.4 EBC)
0.50 kg               Wheat Malt, Ger (3.9 EBC)
0.50 kg               Abbey malt (40.0 EBC)
0.75 kg               Caravienne Malt (43.3 EBC)
0.10 kg               Special B Malt (354.6 EBC)
0.20 kg               Candi Sugar, Clear (1.0 EBC)
--------
10.00 g               Pacific Gem [15.00 %] - Boil 60.0 min
10.00 g               Northern Brewer [8.50 %] - Boil 60.0 min
20.00 g               Fuggles [4.50 %] - Boil 15.0 min
30.00 g               Nelson Sauvin [12.00 %] - Boil 2.0 min
0.50 tsp              Yeast Nutrient (Boil 15.0 mins)
0.50 ml               putaflock (Boil 15.0 mins)
--------
2.0 pkg               Belgian Saison (Wyeast Labs #3724)
--------
Total Grain Weight: 7.05 kg
--------

Provsmakning.

Idag va det provsmakning av la mort levures. Vår problematiska belgisk blond innan kall-kraschaning.En mycket glad överraskning med tanke på jäst problemen och vårt dåliga vatten smakade över förvänta riktigt gott.

Skönt gung i denna låt.


RSS 2.0

© Magnus Fransson