Äppelsenap
Äppelsenap
26 g gula senapsfrön
26 g bruna senapsfrön
1 dl äppelmust
2 msk äppelmos
¾ dl äppelcidervinäger
1 tsk honung
1 tsk salt
1.5 msk rapsolja
Tillagning
1. Krossa senapsfrön och när knastrandet avtar tillsätt äppelmust.
2. Blanda ner äppelmos, äppelcidervinäger, salt och honung. Mixa ytterligare och tillsätt slutligen oljan. Arbeta ihop till en krämig konsistens och häll på väl rengjorda burkar.
3. Förslut noga och låt stå i kylskåp i 2–3 dagar innan du smakar av senapen.
Flaskning av cider
Idag var det ciderns tur att tappas på flaska.
Även denna helt utjäst men tycker att man kunde känna en svag antydan till restsötma. Detta bådar gott, så lagring ett par månader balanserar nog upp den på ett bra sätt. Den doftade härligt av mogna äpplen och inte alls så mycket äppelmos doft som jag trodde att det skulle bli då vi använt pastöriserad äppelmust. Flaskningen var intensiv men gick bra ändå och nu har vi 14 liter cider på flaskor. Just nu i rumstemperatur för att jästa kolsyra men ska sedan ställas lite kallare för lagring. Planen är att lagra den i 6 månader, men kommer öppna en flaska efter någon månad för att ha koll på vad som händer. Första gången vi jäser cider så man behöver lära sig vad som händer under processen. Men nu är det bara till att vänta och hoppas på att det som händer i flaskorna är bra saker.
champangekork med agraff
coola korkar
Vi har fått dricka en hel del cider de senaste veckorna för att få ihop flaskor.
Flaskning av glöggen
Igår var det dags att tappa glögg på flaska.
Den var helt utjäst och det fanns verkligen ingen sötma kvar.
Av det har vi lärt oss att vinjäst inte är helt optimalt om man vill ha lite rest sötma kvar. Nästa gång blir det troligtvis en ale-jäst istället.
Men det luktade glögg och jul och smakade gott fast den var lite sur. För att söta upp den lite tillsattes pastöriserad äppelmust och jästen dödades för att förhindra kolsyrejäsning. En flaska sprängdes när vi värmde upp glöggen men resten höll. Nu står flaskorna i kylen och ska stå där en vecka eller tv och ”mogna”. Sen ska det börja drickas glögg.
flasksköljare
patentkork
PBW i flaskorna så att de ska bli rena
Fina flaskor
dags att skölja flaskorna
Fina 1 liter flaskor med patentkork
Klipp
Discobryggning
